Advertisement
Novinky
Oblíbené
Anketa
Kupujete si typový projekt?
  
Odkazy
Vyhledávání
Přihlášení
Jméno
Heslo
Zapamatovat
Zapomenuté heslo?
NovinkyProjektyKontakt
NovinkyProjektyKontakt
Rekonstrukce RD, Černošice
Image Projekt zpracovává rekonstrukci staršího RD. Hlavním požadavkem bylo zvětšení obytného prostoru tak, aby dům mohl být pohodlně obýván dvojící mladých manželů a jejich dvou dětí. Důležtým požadavkem bylo citlivé zachování původního rázu domu, neboť tento je situován ve staré zástavbě.

Charakter a stav domu

Charakter okolní zástavby neodpovídá vžitým představám o této lokalitě. Domy převážně z 30. a 40. let 20. století jsou v převážné většině citlivě zrekonstruovány nebo upraveny s ohledem na jejich historii. Ne, že by se v Černošicích nestavěly antické chrámy, ale děje se tak v jiných částech obce. Bylo by barbarství tuto oázu staré architektury znectít nějakou modernou. Dům byl ve velmi dobrém stavu, střešní krytina byla relativně nová, krov byl původní. Dům nebyl dobře izolován proti zemní vlhkosti. Původní obvodové zdi jsou kamenné, 60cm. Celkově byl dům velmi dobře řemeslně zvládnutý, nicméně v technologiích 30tých let.

První skicy

Bylo realizováno několik skic, v zásadě pak jsme ověřovali dva možné přístupy: se zachováním původního krovu (řešení jako nástavba nad garáž domu) a nové řešení s rozebráním krovu a novou střechou.

 Zachování původního stavu

ImageTento druh řešení byl původně preferovanou variantou především z důvodu ceny. Střecha byla v poměrně dobrém stavu, proto jsme se snažili ji zachovat. Výsledné řešení vycházelo poměrně nevýhodné z pohledu vnitřního prostoru. Sklon střechy bylo třeba zachovat z důvodu zachování původního přívodu el. energie vzduchem (přívod nebylo možno umístit do země především z důvodu neúnosných nákladů).

Nová střecha

Běhen návrhu a konzultací se stavebními firmami vyšlo najevo, že řešení s využitím původního stavu vychází jako poměrně drahé v porovnání s omezeným vnitřním prostorem a složitou konstrukcí střechy.

Návrh

Jako finální řešení bylo navržena konstrukce, která ideově vychází ze stávající stavby, ale získává významný vnitřní prostor vybudováním nástavby, řešením střechy a výraznou zimní zahradou. Návrh citlivě respektuje současné řešení a rozšiřuje vnitřní prostor podle požadavků.

Realizace

Právě probíhá řízení o vydání stavebního povolení. O dalším průběhu výstavby vás budeme informovat.
< Předchozí   Další >